Pozabite na plin in les, sončna elektrarna je prihodnost ogrevanja

Kaj ko bi lahko sami proizvajali elektriko? Kaj ko bi lahko živeli samooskrbno, brez stroškov za elektriko. No v današnjih časih je seveda vse to še kako mogoče, poznamo namreč sončne elektrarne. Eden izmed učinkovitih proizvodov elektrike je seveda tudi sončna elektrarna, ki jo imate lahko tudi vi nameščeno na strehi.

V spodnjem besedilu boste lahko našli kakšni so predpogoji oziroma kako vam lahko sončna elektrarna na vaši strehi ali pa kje drugje pomaga pri zmanjšanju računov za elektriko. Vemo, da je sončna energija veliko bolj prijazna do okolja kot umetne mase in nerazgradljiv material. V času, ko je potrebno skrbeti za kakovost življenja in nenazadnje tudi našega planeta, je lahko sončna elektrarna  korak v pravo smer. 

Pogoji za namestitev sončne elektrarne

Seveda ne mora imeti sončne elektrarne prav vsak, no lahko jo ima, v kolikor izpolnjuje te pogoje. Pomembna je dobra streha, saj so te sončne celice kar precej težke, kar pomeni, da velika obremenitev pade na strešne nosilce in strešnike. Zaradi tega je pomembno, da imate dobro strešno konstrukcijo, da ne pride do nevšečnosti.

Usmerjenost strehe proti južnim stranem neba, lahko je to jugovzhod, jug ali jugozahod, potrebna je le usmerjenost na jug. To je pomembno prav zaradi tega, ker je na južni strani največ sonca, ki ga lahko izkoristite za proizvajanje elektrike. 

Poleg tega pa morate imeti tudi dovolj veliko površino za namestitev celic. Toliko, kot jih potrebujete. V kolikor boste namestili premalo, potem se ne boste povsem znebili stroškov elektrike. 

Prednosti in slabosti sončne elektrarne

Poleg zelene energije vam lahko sončna elektrarna ponudi določeni finančno odrešitev na dolgi rok, kar je seveda izjemno priročno za vsakogar.

Zagotovo pa je ena od slabosti sončne elektrarne prav cena celotnega paketa. Torej namestitve in vseh posameznih delov. Namestitev projekta, kot je sončna elektrarna je seveda kar finančni zalogaj, ki se vam seveda na dolgi rok lahko obrestuje, vendar kratkoročno pa lahko izgleda kot potrata denarja. 

Prav zaradi vsega tega je potrebno dobro premisliti in upoštevati vse slabosti in prednosti pri nakupu in montaži sončne elektrarne.