Kaj je kožni rak in kako se mu lahko izognemo

Ta vrsta raka, kožni rak, je ena izmed najbolj razširjenih vrst raka. Najbolj razširjen je v državah z večjo izpostavljenostjo sonca, saj je prav sonce in UV žarki glavni razlog, da se kožni rak razvije. Z leti in napredku v znanosti so odkrili kako se lahko pred negativnimi učinki sonca zaščitimo in tako preprečimo, da kožni rak nastane. Na trgu obstajajo številni izdelki, kot so kreme za sončenje, s katerimi se lahko zaščitimo in se varno izpostavimo soncu.

Pomembno je tudi, da opazujemo spremembe na našem telesu, kot so:

  • Povečanje kožnih znamenj
  • Pigmentacija
  • Oblika znamenj

Čeprav je kožni rak zelo pogost, je njegovo zdravljenje lažje v kolikor ga opazimo dovolj hitro. Dermatološke klinike posvečajo veliko pozornosti kožnim boleznim, zato, da bi se le dovolj hitro odkrile in pozdravile. Da nas nebi kožni rak prizadel lahko naredimo veliko sami. Poleti se ne izpostavljamo soncu v najtoplejših urah, dele telesa, ki so soncu izpostavljeni primerno zaščitimo s kremo ali lažjimi oblačili. 

Sonce samo po sebi ni škodljivo in prav je, da se mu izpostavimo, še posebej pozimi. Paziti pa moramo poleti in še posebej, če živimo v državah ki so bližje ekvatorju. Prav v teh državah je kožni rak zelo pogost. Tudi pri ljudjeh s svetlo poltjo je pogost, saj jih pigment ne ščiti. 

Ker sami skorajda ne moremo ugotoviti ali smo zboleli ali ne, potrebujemo zdravnikovo pomoč. S podrobnim pregledom in biopsijo lahko ugotovijo za kaj gre. V kolikor so rezultati biopsije pozitivni, se znamenje popolnoma odstrani s pomočjo kirurgije. Pomembno pa je, da v kolikor opazimo kakršnokoli spremembo na enem izmed kožnih znamenj takoj obiščemo zdravnika, ki nas bo napotil k specialistu. 

Na srečo je nemaligi kožni rak bolj pogost kot maligni, a kljub vsemu moramo biti pazljivi. Preventiva je vedno boljša kot kurativa.