Kaj je imunoterapija in kako deluje na naše telo?

Pri zdravljenju raka je medicina v zadnjih letih močno napredovala. Ena od novejših oblik zdravljenja je imunoterapija, ki pomaga imunskemu sistemu prepoznati in uničiti rakave celice. Tovrstno zdravljenje se je izkazalo za zelo uspešno, poleg tega pa ima popolnoma drugačen princip delovanja kot pa na primer kemoterapija ali tarčna zdravila.

Kadar govorimo o imunoterapiji, imamo v mislih skupino zdravil, ki s svojo vezavo na kontrolne točke imunskega sistema preprečijo zaviralni vpliv rakavih celic. Imunoterapevtska zdravila delujejo na blokade, ki ovirajo delovanje T-celic pri njihovi zdravilni vlogi in jim omogočijo da prepoznajo rakave celice in jih uničijo.

Katere bolezni lahko zdravimo z imunoterapijo?

Z imunoterapijo pogosto zdravimo različne alergije, pri čemer se bolniku v telo postopoma vnaša kontrolirane odmerke specifičnega alergena. Tovrstni vnosi so sprva manjši, nato pa vedno večji, s čimer bolnik postopoma razvije toleranco na določen alergen. Takšna specifična imunoterapija se poleg alergij uporablja tudi za zdravljenje astme in senenega nahoda.

V zadnjem času pa z imunoterapijo zdravimo tudi različne oblike raka, še posebej je uspešna pri zdravljenju pljučnega raka, raka glave, vratu, prostate in debelega črevesja. Pri tem gre za to, da imunoterapija spodbudi naravni imunski sistem tako, da lastni organizem napade in posledično uniči rakave celice.

Stranski učinki imunoterapije

Kot smo že v uvodu zapisali, je delovanje imunoterapije popolnoma drugačno od kemoterapije, zato lahko pričakujemo tudi drugačne stranske učinke. Kljub temu, da imunoterapija spodbuja delovanje imunskega sistema, pa lahko pride do njegovega čezmernega delovanja, kar se odraža v neželenih učinkih.

Ti lahko prizadenejo katerikoli organ ali tkivo v telesu, najpogosteje pa kožo, črevo, pljuča, jetra in žleze kot so ščitnica, hipofiza in nadledvična žleza. Vsi bolniki morajo biti pozorni, da imunoterapija lahko povzroči utrujenost, razne kožne izpuščaje, težave z dihanjem, težave s prebavili, zmanjšano izločanje urina, neobičajen glavobol in še mnogo drugega.